Как продуктивността на работното място зависи от обучението и развитието

Повечето съвременни компании се стремят да постигнат максимални резултати от своите инвестиции. За целта обаче те трябва да се съсредоточат върху развитието на своите служители чрез използване на ефективни програми за обучение и развитие. Човешкият капитал на една компания е нейният най-ценен актив. Компаниите, които инвестират в професионални обучения са по-склонни да постигнат своите бизнес цели. Едно от многото предимства е, че осигуряват по-добра ангажираност на служителите в своята организация.

Обучение, развитие и продуктивност

Наличието на програми и даването на възможност за обучение и развитие във вашата организация е колективно средство за повишаване на продуктивността, тъй като те подобряват представянето на служителите за управление на задачи самостоятелно или в екипна среда. Това също се нарича развитие на човешките ресурси, което означава да направим служителите по-компетентни и конкурентоспособни в зависимост от изискванията на пазара и иновациите.

Основната цел на въвеждането на обучения е да се задейства желанието на служителите за непрекъснато усъвършенстване. Това води до взаимни ползи, при които компанията става по-продуктивна, а служителят има и развива всички умения, необходими за най-високо представяне. Както е известно: : “The beautiful thing about learning is that no one can ever take it away from you.” Участието в курсове може да повиши морала и мотивацията на служителите. Те ще се наслаждават повече на работата и е много вероятно да станат по-лоялни към организацията, която се грижи за техния растеж.

Компаниите, които инвестират в професионални обучение, са по-склонни да постигнат целите си.

Програмите за обучение и развитие значително допринасят за повишаване на продуктивността на работната сила. Те обаче могат да бъдат скъпи от гледна точка на пропуснати крайни срокове на проекти например. Това предполага изискване за решения за управление на обучението, които ще предлагат гъвкави графици на членовете на екипа. Това ще им позволи да усъвършенстват уменията си в по-подходящо за тях време, без да компрометират крайни срокове. Това ще бъде взаимноизгодно както за служителите, така и за организацията.

От друга гледна точка обаче, разпокъсването на обучението и съчетаването му с работни ангажименти може да се окаже неефективно. Добър подход е даване на възможност на служителите да се откъснат от работата и да се съсредоточат единствено и само върху обучението си в рамките на няколко дни например, докато трае продължителността на курса. Също така добра идея е да помислите и да се възползвате от онлайн обучения. За ползите от виртуалното обучение можете да разберете повече тук: https://sqlmasteracademy.com/po-udobni-li-sa-online-obucheniyata-i-kak-da-izvlechete-maksimuma-ot-tqh/