По-удобни ли са онлайн обученията и как да извлечете максимума от тях?

Онлайн обученията изискват същите фокус и мотивация, които се изискват и в традиционните обучения в реална класната стая, тъй като виртуалното обучение се провежда на живо с инструктор, като основната разлика е, че се използва онлайн платформа вместо физическа класна стая. 

Онлайн курсовете могат да представляват предизвикателство, ако не сте подготвени. Но ако развиете умения за ефективно онлайн обучение, ще откриете, че виртуалните курсове могат да бъдат отлична алтернатива на традиционната обстановка в класната стая. Всъщност онлайн курсовете имат и своите предимства:

  • Можете да се фокусирате върху обучението си, където и да се намирате
  • Дема, презентация, дигитални материали – лесни за достъп и употреба
  • Отдалечен достъп до лабораторните упражнения по време на обучението и извън учебните часове
  • Интерактивна връзка между инструктора и студентите

Ето няколко съвета за успех в онлайн обучението, за да сте сигурни, че ще получите максимална стойност от следващия си клас.

1. Организирайте се и подгответе работното си място

Преди началото на курса се уверете, че сте спазили всички предварителни технически изисквания. Всичко, от което имате нужда за обученията в SQL Master Academy е:

  • Интернет свързаност
  • Лаптоп/компютър
  • Тиха стая, в която да можете да слушате и участвате активно в обучението
  • Слушалки в случай на необходимост от изолиране на звука
  • Освен това, точно както бихте направили във физическа класна стая, уверете се, че имате под ръка бележник, на който да водите своите записки.
  • Създайте си удобна работна атмосфера, независимо дали вашето работно място е кухненската маса, бюрото или дивана.

2. Уверете се, че няма да се разсейвате по време на обучението

Когато изберете работното си пространство, опитайте се да ограничите максимално разсейването, както физически, така и онлайн. Ако сте вкъщи, устоявайте на желанието да включите телевизора или да довършите последното пране. Опитайте се да се отдадете изцяло на обучението си, в случaй че работните ангажименти също ви притискат – информирайте колегите си предварително, че сте в клас, изключете звука на телефона си и сложете „Out of office“ съобщение на мейла си. В почивката или след обучението, можете да използвате времето за наваксване с работата.

3. Спазвайте разписанието на курса

Запознайте се с разписанието на обучението и го спазвайте, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо важно и полезно за вас!

4. Бъдете активен участник

Не се колебайте да задавате въпроси, да поискате разяснение или да изразявате мнението си и да участвате в дискусиите. Бъдете активни, за да увеличите максимално ползата от обучението си, като поискате пояснения, помощ или насоки, точно както бихте го направили в класната стая. За целта можете да използвате чата или да зададете въпроса си на глас. Не забравяйте да се идентифицирате с името си, в случай че не сте пуснали камерата си, когато говорите или задавате въпроси.

Бъдете готови да отговорите, ако инструкторът ви зададе въпрос или поиска мнението ви. Отнасяйте се с търпение и разбиране към другите участници и техния принос към дискусиите и цялото обучение.

5. Представете се и опознайте останалите участници

Това, че не сте физически на едно и също място, не означава, че не можете да опознаете останалите участници – това са хора с вашата професия, страст и интереси. А какво по-ценно от още едно познанство? В началото на обучението инструкторите в SQL Master Academy дават възможност на всеки студент да се представи – направете го, представете себе си, опознайте и останалите!

6. Изпълнявайте заданията от инструктора

В SQL Master Academy след всеки модул следват лабораторни упражнения, в които участниците да приложат на практика знанията получени в модула. Важно е да изпълните заданията, така ще получите максимума от обучението и инструкторът е на разположение да ви помогне при нужда, както и да отговори на въпросите ви. Отнесете се сериозно към заданията и ги изпълнявайте стриктно.

BONUS! Фактори за допълнително разсейване, с които се сблъскват онлайн студентите – като децата в дома, докато учат и работното натоварване лесно могат да се окажат спънка. Ето защо SQL Master Academy има специални предложения за обучения с различен от стандартния целодневен график – така лесно ще можете да съчетаете обучението си с останалите ангажименти за деня. Повече тук: https://sqlmasteracademy.com/all-trainings/#1586264100911-cc308b33-d98a (секция Virtual Instructor-led classes)